سمنان رتبه نخست اهدای خون مستمر کشور؛ شاخص ۴۳ اهداکننده در هر هزار نفر

گروه استان‌ها – مدیرکل انتقال خون استان سمنان با اشاره به کاهش سهم بانوان از اهدای خون در کشور، از اجرای طرح آزمایشی «خاتون» در شاهرود با هدف افزایش مشارکت زنان خبر داد و گفت: سهم بانوان از اهدای خون که در دوران دفاع مقدس حدود ۳۰ درصد بود، اکنون به ۱۰ درصد رسیده است.
کد خبر: ۱۲۳۰۶۶۷
تاریخ انتشار: ۰۶ مهر ۱۴۰۵ - ۲۱:۳۰ 28 September 2026

سمنان پیشتاز اهدای خون مستمر/ طرح «خاتون» برای افزایش مشارکت بانوان در شاهرود اجرا می‌شود

به گزارش خبرنگار تابناک از سمنان، «کاظم امیدیان» مدیرکل انتقال خون استان سمنان، در نشست با خبرنگاران در پایگاه انتقال خون شاهرود، با تشریح وضعیت اهدای خون در استان و کشور اظهار کرد: یکی از عوامل کاهش مشارکت بانوان، ضعف فرهنگی در این زمینه است. سال گذشته نیز تلاش شد سهم بانوان از اهدای خون در استان سمنان یک‌ونیم درصد افزایش یابد.

وی با اشاره به میانگین سنی ۳۰ تا ۳۵ سال در میان اهداکنندگان خون، نسبت به احتمال کاهش این میانگین در آینده ابراز نگرانی کرد و بر ضرورت آشنایی نسل جوان با فرهنگ اهدای خون تأکید داشت. به گفته امیدیان، انجمن خیرین سمنان در این مسیر همکاری داشته و شخصیت عروسکی «آبابو» نیز با هدف ترویج این فرهنگ طراحی شده است. همچنین برنامه‌هایی با محوریت این شخصیت در استان اجرا شده و ساخت یک بازی رایانه‌ای با همین عنوان در دستور کار قرار دارد.

مدیرکل انتقال خون استان سمنان با بیان اینکه در سال گذشته هیچ اهداکننده‌ای زیر ۱۸ سال ثبت نشده بود، گفت: اکنون دانش‌آموزان زیر ۱۷ سال نیز در این حوزه مشارکت دارند و از آنان تقدیر شده است. وی افزود: مشارکت در این برنامه‌ها با نظارت پزشک انتقال خون همراه است و می‌تواند ضمن تشویق افراد به خودمراقبتی، به کاهش رفتارهای پرخطر کمک کند.

امیدیان همچنین از اجرای آزمایشی طرح «خاتون» در پنج استان کشور خبر داد و توضیح داد: این طرح در استان سمنان تنها در شهرستان شاهرود اجرا می‌شود و بر اساس آن، میزان خون‌گیری از بانوان از ۴۵۰ سی‌سی به ۳۵۰ سی‌سی کاهش می‌یابد. هدف از این اقدام، افزایش مشارکت زنان در اهدای خون است و برای اجرای آن یک میلیارد تومان اعتبار تأمین شده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به روند شکل‌گیری سازمان انتقال خون اشاره کرد و گفت: فعالیت این مجموعه از سال ۱۳۵۲ زیر نظر شیر و خورشید آغاز شد و در سال ۱۳۶۴ زیرمجموعه وزارت بهداشت قرار گرفت. پایگاه انتقال خون سمنان نیز در سال ۱۳۷۹ ساخته شد.

مدیرکل انتقال خون استان سمنان از ساخت مرکز نگهداری خون و فرآورده‌های خونی در سمنان با اعتبار ۵۰ میلیارد تومان خبر داد و با اشاره به شاخص‌های اهدای خون در استان بیان کرد: به ازای هر هزار نفر جمعیت در سمنان، ۴۳ نفر اهداکننده خون وجود دارد؛ در حالی که این شاخص در سطح کشور ۲۷ نفر است. به گفته وی، استان سمنان در زمینه اهداکنندگان مستمر، یعنی افرادی که بیش از دو بار خون اهدا کرده‌اند، رتبه نخست کشور را دارد و میزان اهدای مستمر در استان به ۶۷ درصد رسیده است.

امیدیان با ارائه آمار مراجعه‌کنندگان و اهداکنندگان خون در سال ۱۴۰۴ اظهار کرد: در این سال ۳۸ هزار و ۹۷۹ نفر به مراکز انتقال خون استان مراجعه کردند که این تعداد در مقایسه با ۳۷ هزار و ۵۰۰ نفر در سال قبل افزایش داشته است. از مجموع مراجعه‌کنندگان، ۳۲ هزار و ۷۴۳ نفر خون اهدا کردند. شهرستان شاهرود نیز با ثبت ۱۴ هزار و ۳۷۰ اهداکننده، در میان شهرستان‌های استان در همه ردیف‌های اهداکنندگی جایگاه برتر را به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به اهمیت فرآورده‌های خونی و ماندگاری محدود برخی از آن‌ها، پلاکت را از جمله فرآورده‌هایی دانست که تأمین مستمر آن ضرورت دارد و گفت: شاهرود به دو دستگاه پلاکت‌فریزیس مجهز است. در این روش از هر فرد سه واحد پلاکت دریافت می‌شود، در حالی که در اهدای معمول خون، یک واحد پلاکت به دست می‌آید.

مدیرکل انتقال خون استان سمنان با تأکید بر تأمین نیاز خونی استان افزود: نیاز استان به خون تأمین شده و در شرایط لازم، امکان کمک به استان‌های دیگر نیز وجود داشته است. در حال حاضر ۱۲ مرکز خون و فرآورده‌های خونی در استان فعال هستند که نیاز آن‌ها از سوی مجموعه انتقال خون تأمین می‌شود.

امیدیان از ثبت‌نام بیش از ۵۰۰ نفر برای اهدای سلول‌های بنیادی نیز خبر داد و گفت: این اقدام می‌تواند در کمک به بیماران نیازمند مؤثر باشد. وی انتقال خون را حلقه اتصال میان اهداکنندگان و بیماران نیازمند دانست و بر ضرورت حفظ امنیت خون تأکید کرد.

وی همچنین با اشاره به کیفیت خون در کشور اظهار کرد: سطح سلامت خون در ایران بالاست و کشورهای دیگر نیز متقاضی دریافت آن هستند.

امیدیان در پایان از همکاری دستگاه‌های اجرایی برای تسهیل اهدای خون قدردانی کرد و گفت: با هماهنگی استاندار، کارکنان دستگاه‌های اجرایی برای اهدای خون در ساعات اداری از مرخصی ساعتی برخوردار می‌شوند. همچنین دوره آموزشی هشت‌ساعته ویژه دستگاه‌های اجرایی با محوریت اهدای خون برگزار می‌شود.

انتهای پیام/