تابناک بوشهر: هیات وزیران در آبانماه سال گذشته و با هدف ارتقای کیفیت نان و رقابتی کردن تولید آن، مصوب کرد در فاز اول 20 درصد نانواییهای کشور آزادپز شوند. اولویت نیز با تولید نانهایی نظیر سنگک، بربری و نان فانتزیها بوده که سهم کمتری در سبد خرید خانوار دارند.
بر این اساس، از ابتدای خردادماه، آزادسازی نان در شماری از واحدهای خبازی بوشهر کلید خورده تا آنها با قیمتهای جدید، نانهای سنگک و بربری را عرضه کنند.
معاون برنامهریزی استاندار بوشهر با بیان اینکه طرح آزادسازی قیمت نان تاکنون در حدود 20 استان کشور اجرایی شده، ادامه داد: براساس مصوبه دولت، 20 درصد نانواییهای هر استان مشمول این طرح میشوند، اما ما در بوشهر این طرح را با پنج درصد نانواییها آغاز کردهایم که همگی آنها پخت سنگک یا بربری دارند که کمتر در سبد خرید خانوار است.
رضا عوضپور در گفتوگو با خلیج فارس با بیان اینکه نیت دولت از این طرح، رقابتی کردن تولید نان و ارتقا کیفیت آن است، ضمن اینکه شرکت غله استان موظف شده آردی که با کیفیت بهتر در اختیار واحدهای آزادپز قرار میدهد، در کیسههایی با رنگ متفاوت تحویل دهد که رصد تخلف احتمالی مبنیبر استفاده از آردهای دیگر در واحدهای آزادپز، امکانپذیر باشد.
عوضپور با اشاره به اینکه دلیل اجرای طرح در پنج درصد نانواییهای استان برای بررسی بازخوردهای آن و رفع اشکالات احتمالی در مراحل بعد است، درباره اینکه تعیین نرخ آزادپزها چگونه است، گفت: فعالیتهای رقابتی از شمول قیمتگذاری مستثنی است، ولی نرخهای اعلامی در هر شهرستان باید براساس آنالیز صورتگرفته در حد متعارفی باشد، هرچند اطمینان داریم در این طرح نانواییهایی تلاش میکنند نان را با قیمت کمتر و کیفیت بهتر تولید کنند تا از گردونه رقابت و فعالیت خارج نشوند.
اما بوشهر نخستین شهرستان استان است که آزادسازی قیمت در نانوایی های بربری و سنگک آن آغاز شده است.
معاون برنامهریزی فرماندار بوشهر با اشاره به اینکه این طرح برای نانهایی بوده که کمتر در سبد خرید خانوار است، اظهار داشت: واحدهای مشمول موظف به نصب بنرهایی در کنار مغازهشان مبنی بر آزادپز شدن هستند تا مشتریان از این روند اطلاع داشته باشند.
مرتضی پارساییفرد درباره نرخهای جدید نان در واحدهای آزادپز میگوید: هر عدد نان سنگک تنوری هزار و 200 و هر عدد سنگک ماشینی هزار و 100 تومان قیمتگذاری شده که وزن چانههای آن هم به ترتیب 700 و 650 گرم می باشد. براساس آخرین اصلاح قیمت نان در آذرماه سال گذشته، قیمت سنگک تنوری و ماشینی در بوشهر به ترتیب 800 و 750 تومان تعیین شده بود.
پارساییفرد با تاکید بر اینکه قیمت نان بربری آزادپز در بوشهر نیز هر عدد هزار تومان تعیین شد، ضمن اینکه وزن چانه آن از 450 گرم به 500 گرم افزایش یافته است، ادامه داد: پیشتر قیمت نان بربری 700 تومان بود. نانواهای آزادپز پیش از این هر کیسه آرد را 33 هزار و 500 تومان (هر کیلو 800 تومان) دریافت میکردند که اکنون نرخ آن به هر کیسه 53 هزارتومان (کیلویی هزار و 200 تومان) افزایش یافته است.
این در حالی است که زمانی که آزادسازی قیمت نان در دولت کلید خورد، قرار بر این بود که تصمیمات برای این آزادسازی در استانها کلید بخورد. بر این اساس، قرار شد تا در استان بوشهر، قیمت نان تا 25 درصد گران شود. در نتیجه این افزایش قیمت، قیمت نان بربری با افزایش 25 درصدی، قرار بود تا بدون کنجد و به قیمت 580 تومان به فروش برسد، اما از همان اول هم به بهانههای مختلف از جمله «نان کنجدی»، هر عدد نان بربری با قیمت حداقل 700 تومان به فروش رسید.
با این حال، مسوولان که از همان ابتدا شاهد این گرانی غیرقانونی قیمت نان بودند، در مقابل آن سکوت کردند تا هماکنون قیمت نان بربری، در مرحله دوم آزادسازی، اینبار هم نزدیک به 50 درصد گران شده و به قیمت هزار تومان به فروش برسد.