یک رسانه غربی با اشاره به اظهارات «ماکرون» در خصوص برجام، به رمزگشایی این سخنان پرداخته است.
کد خبر: ۵۹۸۲۰۹
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۷ 29 April 2018

به گزارش تابناک : امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز سه‌شنبه در جریان نشست خبری که با حضور دونالد ترامپ برگزار شد، اعلام کرد که می‌خواهد «روی توافق جدیدی با ایران» کار کند؛ توافقی که چهار موضوع را در بر بگیرد: محدود کردن فعالیتهای هسته‌ای ایران هم برای کوتاه مدت و هم بلند مدت، مهار فعالیتهای موشکی تهران و توقف فعالیتهایی که کشورهای غربی آن را رفتار بی‌ثبات کنندۀ ایران در خاورمیانه می‌نامند.

با وجود این سخنان صریح، برخی مقامات دولت فرانسه معتقدند که منظور ماکرون بیشتر یک توافق تکمیلی بوده است تا یک توافق جدید و این سخنان بار دیگر نشانگر تلاش کشورهای اروپاییِ عضو برجام برای نجات این توافق است.

یکی از دیپلماتهای فرانسوی با شرط محفوظ بودن نامش به خبرگزاری رویترز گفته است: «این موضوع درواقع همان چیزی است که از شش ماه پیش دربارۀ آن سخن می‌گوییم.»

امانوئل ماکرون هفتۀ گذشته با این امید به واشنگتن سفر کرد که بتواند دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا را قانع کند تا در تاریخ ۱۲ مه تحریم‌های جدیدی را علیه ایران وضع نکند یا توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ میلادی را به خطر نیندازد.

به گفتۀ این دیپلمات فرانسوی، ماکرون امیدوار بود با اصلاح کردن موارد بحث برانگیز، دونالد ترامپ را متقاعد به ماندن در برجام کند و همچنین درها را برای گفتگوهای بیشتر در آینده در صورت خروج ترامپ از برجام باز نگه دارد.

از نظر رئیس جمهوری آمریکا سه نقص عمده در برجام وجود دارد: موضوع برنامه موشکهای بالستیک ایران، افزایش توان بازرسان بین‌المللی برای بازدید از سایتهای هسته‌ای ایران و درنهایت دورۀ زمانی که ایران از انجام فعالیتهای هسته‌ای منع شده است.

سه کشور اروپاییِ عضو این توافق در تلاشند بگونه‌ای این نقایص را رفع کنند تا درنهایت، هم ایالات متحده آمریکا در برجام باقی بماند و هم ایران (که مخالف هر تغییری در این توافق است) از برجام خارج نشود.

برداشت این دیپلمات فرانسه از سخنان ماکرون آن است که او تلاش دارد فرصتی را خلق کند تا چنانچه در ۱۲ مه تصمیمی برای خروج از برجام گرفته شد، باز هم امکان ادامۀ نوعی پروسه سیاسی وجود داشته باشد.

از نظر این دیپلمات، ماکرون امیدوار است بتواند واکنش‌های سختی را که ممکن است در پی خروج آمریکا از برجام پیش بیاید تقلیل دهد و به نوعی درها را برای گفتگوهای آینده باز نگه دارد. گفتگوهایی که احتمالا تنها میان آمریکا و اعضای اروپاییِ برجام رد و بدل خواهد شد و نه چین و روسیه یعنی حامیان ایران در این توافق.

رابرت آینهورن، کارشناس موسسه بروکینگز نیز در همین رابطه می‌گوید: به باور من، منظور ماکرون ایجاد یک توافق مکمل بود و نه از سرگیری مذاکرات برای یک توافق جدید. او می‌داند که دونالد ترامپ یک توافق جدید را ترجیح می‌دهد و به همین دلیل به این شیوه سخن گفته است اما منظور واقعی رئیس جمهوری فرانسه، تبدیل کردن برجام به یک بستۀ گسترده‌تر بوده است.

 

 

منبع : پارس فارس

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار