خواص دارویی
خاکشیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است.
التیام دهنده زخم و جراحات است.
خاکشیر تببُر است.
سرخک و مخملک را دوا میکند.
خاکشیر گرفتگی صدا را باز میکند.
از گلها و برگهای گیاه میتوان برای رفع بیماری ناشی از کمبود ویتامین C استفاده کرد.
از بین بردن ترشحات زنانه و آب آوردن نسوج میتوان استفاده کرد.
دانههای خاکشیر اندکی ضدعفونی کننده و ضد کرم هستند.
ملین و خنک کننده با آب سرد است.
بذر آن بر میزان شهوت و میل جنسی میافزاید.
تنظیم کننده دستگاه گوارشی بوده و ابتلاء معده را به بیماریها مرتفع میسازد.
برای رفع بیماریهای نقرس، ورم گوش و دستگاه تناسلی مفید است.
به عنوان خنک کننده در امراض حصبه و آبله تجویز شده است.
خاکشیر را بکوبید، شب موقع خوابیدن، کف پا تا مچ را با آن ضماد نمایید، در تسکین و بهبود فشار خون اثر دارد.
از دانههای خاکشیر به عنوان پادزهر به نحو زیر میتوان استفاده کرد. بزرگسالان معمولاً دانه خاکشیر را پس از پاک کردن و شستن کامل به مقدار ۱۰ تا ۲۰ گرم در آب خیسانده، صبح ناشتا با آب و عسل مخلوط و برای چند روز متوالی مینوشند.
برای دفع کرم، سرخک، مخملک مفید است.
مصرف خاکشیر در بارداری:
جهت رفع یبوست در دوران بارداری، خانم های باردار میتوانند یک قاشق چایخوری خاکشیر را در یک لیوان آب جوشیده ولرم ریخته و با کمی عسل شیرین کنند و روزی ۱ الی ۲ بار مصرف کنند.
مصرف خاکشیر در اواخر بارداری بر آماده نمودن دهانه رحم برای زایمان واژینال موثر است. لذا توصیه می گردد با توجه به اینکه مصرف خاکشیر دردوران بارداری منع مصرف ندارد در زنان باردار جهت تسهیل زایمان استفاده شود.
مصرف خاکشیر در رژیم های چاقی:
افراد لاغر و کسانی که تمایل دارند وزن خود را بالا ببرند، میتوانند از این نسخه استفاده کنند.
این گروه اگر خاکشیر را با شیر میل کنند میتوانند با نوشیدن این خاکشیر صبح ناشتا به درمان لاغری و افزایش وزن خود کمک کنند.
به اعتقاد درمانگران، درصورتی که شیر تازه و طبیعی باشد میزان تاثیرگذاری این نسخه بیشتر میشود. بنابراین افرادی که به شیر طبیعی دسترسی دارند بهتر است از شیر طبیعی و روستایی استفاده کنند.
مصرف خاکشیر در شیردهی:
مصرف زیاد خاکشیر در دوران شیردهی ممکن است سبب افزایش موقتی نفخ شکم مادر و بروز نفخ و دل درد در نوزاد شود.